OVER MIJ

OVER MIJ

Mijn naam is Naomi, in 2013 ben ik afgestudeerd aan de Gerrit Rietveld Academie, afdeling beeldende kunst. Fotografie is altijd mijn uitgangspunt geweest maar ik vind het leuk om daarnaast ook met 3d objecten, collage en film te experimenteren. 

Vanaf mijn 17de ben ik mij bezig gaan houden met fotografie. Ik woonde al een paar jaar niet meer thuis en had al het één en ander meegemaakt. Fotografie was voor mij een uitlaatklep omdat het mij hielp om mijn eigen kijk op de wereld te ontwikkelen en mij vrij te durven bewegen in tijden van onzekerheid.

Mijn fascinatie voor fotografie ontstond door het feit dat ik mijn jeugdfoto’s was kwijtgeraakt. Ondanks dat ik geen fysieke foto’s meer had zag ik ze nog wel goed voor mij; Dit liet mij zien hoe krachtig foto’s (en de herinnering eraan) kunnen zijn. Door het gemis van de foto’s uit mijn jeugd wilde ik zoveel mogelijk om mij heen vastleggen. Hierdoor ontstond al snel de interesse voor het fotograferen van het alledaagse leven en de soms vervreemdende en bizarre aspecten die eronder verscholen liggen.

Het gevoel van vervreemding komt vaker terug in mijn werk. Zo kan iets uit het alledaagse leven er opeens anders uitzien wanneer je het uitlicht of in een andere context plaatst. Deze (soms verontrustende) beelden kunnen zowel gevoelens van eenzaamheid als blijdschap oproepen.

Mijn doel is om onderwerpen uit het alledaagse leven op een hoger voetstuk te tillen en mensen te laten nadenken over hun betekenis en de gevoelens die deze beelden bij hen oproepen. Ik hou ervan om puur te werk te gaan en ik geloof dat er ook schoonheid ligt in juist het rauwe en ongerepte. Deze aspecten komen dan ook geregeld terug in mijn werk.

Daarnaast gebruik ik fotografie als middel om sociale vraagstukken aan de kaak te stellen. Zo onderzoek ik onderwerpen als het gebruik van fotografie in de hedendaagse beeldcultuur en het gebrek aan (sociale) huurwoningen en de sociale ongelijkheid in steden als Amsterdam.